Webtartalom-megjelenítő

 

Webtartalom-megjelenítő

„Civil szervezetek működési környezetének javítása" kiemelt projekt

 

ÁROP-1.1.18-2012-2012-0002

Befejeződött az Emberi Erőforrások Minisztériuma projektje, mely az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló a 2011. évi CLXXV. törvényben (Civil törvény) előírt rendszerek fejlesztését és a törvény megvalósításában érintett közigazgatásban és igazságszolgáltatásban dolgozók képzését biztosítja.

A projekt egy hosszabb távú fejlesztési folyamatba illeszkedik, amely az informatikai infrastruktúra kialakítására, az új civil szempontú jogszabályok megalkotására támaszkodva a szabályszerű, jogkövető és magas színvonalú civil-kormányzati kapcsolat, partnerség megalapozottságát támogatja.

Az elmúlt húsz év során a kormányzati-civil kapcsolatrendszer egyre összetettebbé és a jogszabályi környezet végrehajtása egyre nehézkesebbé vált, valamint nem került kialakításra a hatékony végrehajtást segítő képzési rendszer. A problémakör javítását, kiküszöbölését célozta a 2011. december 5-én a Parlament által elfogadott Civil törvény és alkalmazását támogató projektterv kidolgozása.

A projekt fő célja, hogy minőségi változást érjen el a civil szervezetekhez kapcsolódó közigazgatási tevékenységekben. A projekt fejlesztési témáit elsősorban a Civil törvényben foglaltak határozták meg, az abban előírt monitoring és statisztikai számbavételi rendszereket fejlesztése, illetve a törvény rendelkezéseire épülő tananyagfejlesztés.

A projekt eredményeként 2014-ben képzés indul a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Vezető- és Továbbképzési Intézet együttműködésével a közigazgatásban és igazságszolgáltatásban dolgozók részére összhangban a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programmal (a képzést sikeresen teljesítők már „értékes" kreditpontokat kapnak).

A „Civil szervezetek működési környezetének javítása" kiemelt projekt (ÁROP-1.1.18-2012-2012-0002) az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, 123.141.348 forint támogatásból valósult meg 10 hónapon keresztül.

(Emberi Erőforrások Minisztériuma, Társadalmi Konzultáció Főosztálya)

 

Eredmények összefoglalása

Továbbképzési program

Civil szervezetek monitoringja

Civil szervezetek statisztikai számbavétele

Közvélemény-kutatás

Zárókonferencia

Sajtómegjelenés