Webtartalom-megjelenítő

 

Webtartalom-megjelenítő

Civil szervezetek monitoringja

 

Magyarországon a közpénzek elköltésének, felhasználásának meglehetősen szigorú szabályai vannak, amelyek ugyanakkor alapvetően adminisztratív követelményt támasztanak az állami és kedvezményezetti oldalon egyaránt. Az esetek többségében (pl. fenntartási kiadások, bérek, alapvető beszerzések, közbeszerzések, stb.) ezen követelmények elégségesek a szabályszerűség és a működőképesség biztosításához. Ugyanakkor az eredménykötelem nélkül átadott (támogatás) vagy átengedett (kedvezmény) állami források esetében egyre hangsúlyosabban merül fel, hogy a mélyebb tartalmi vizsgálat nélkülözhetetlenné válik.

Speciális helyzetet jelent a civil szervezetek szerepe a társadalom működésében, hiszen alapvetően olyan feladatokat látnak el, amelyeket az állam finanszírozási vagy szervezési szempontok miatt nem tud vagy nem kíván közvetlenül ellátni, a piaci (vállalati) szereplők érdekei pedig nem tudnak érvényesülni a profitszerzési kényszer miatt. Így már önmagában a haszon fogalma is meglehetősen rétegzett, hiszen az eltérő szereplőknek eltérő elvárása merül fel ezzel kapcsolatban.

 

Célunk, hogy olyan monitoring rendszerek kiépítését támogassa az elkészített fejlesztési dokumentum, amelyek projektszinten és támogatási rendszer szintjén is megfogalmazzák a sikeresség és eredményesség mérésére szolgáló mutatókat, azok kialakításának követelményeit, illetve a mutatók mérésének módszertanát, a nem kívánt események, eredmények bekövetkezésének esetére a végrehajtandó beavatkozások, eszközök leírását.

 

Civil szervezetek támogatási monitoringja – módszertani útmutató

Feltöltés alatt