Tartalom megjelenítő

« Vissza

Sikeres volt a második országos Civil Véradás

A Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága a Civil Információs Centrumok, valamint az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) közreműködésével idén is sikeresen szervezte meg 2020. április 20-24. között az ország valamennyi megyéjében és a fővárosban a II. Civil Véradást.
 
A 22 helyszínen összesen 661 fő jelent meg a véradáson, amelyből a ténylegesen vért adók száma 572 fő. Örömteli, hogy az országos, illetve helyi kampány eredményeként az aktuális veszélyhelyzet ellenére a II. Civil Véradás a tavalyinál is sikeresebb lett, és idén többen jöttek segíteni, „vérüket adni". A befejezett véradások száma mintegy 30%-kal nőtt a tavalyi civil véradáshoz képest. A járványhelyzetre tekintettel igen fontossá vált a véradás folyamatosságának biztosítása, éppen ezért a véradók és a vért kapó betegek egészségének védelme érdekében az OVSZ a véradás helyszínéül szolgáló 18 megyeszékhely területi kirendeltségein megelőző intézkedéseket vezetett be, amelyek garantálták a biztonságos véradást. Budapesten, Dunavarsányban, Környén és Kisbéren az OVSZ ún. kiszállásos módszerrel biztosította a véradást, természetesen ugyanazon módon, mint a kirendeltségein.
 
A II. Civil Véradás fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, míg a védnöke Prof. Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár volt. A budapesti helyszínen Áder János köztársasági elnök és felesége is vért adott.
 
Köszönjük a véradóknak, hogy hozzájárultak életek megmentéséhez, valamint köszönjük a Civil Információs Centrumok és az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársainak a közreműködést!