Webtartalom-megjelenítő

A Civil Információs Portál működésével, viselkedésével és használatával kapcsolatos kérdések

Amikor meg szeretném nézni egy szervezet számviteli beszámolóját, egy jelszóbekérő mező jön elő.
* Miért kér tőlem jelszót a Civil Információs Portál?
* Mi a jelszó, amit ilyenkor be kell írnom?
* Hol/hogyan tudok regisztrálni és ezáltal jelszóval belépni a Civil Információs Portálra, hogy a jelszót kérő tartalomhoz is hozzáférjek?

A Civil Információs Portálon csak nyilvános tartalmakat teszünk közzé. Minden ami az oldalainkon látható, bárki számára szabadon hozzáférhető valahol máshol is, általában annak az állami szervezetnek a honlapján, amelyik azt az adatrészt előállítja/feldolgozza/nyilvántartja. Ilyen adatközlő a Nemzeti Adó és Vámhivatal, Országos Bírósági Hivatal, Bethlen Gábor Alapkezelő, és társaik. A Civil Információs Portál ezektől a szervezetektől összegyűjti, és lehetőség szerint a különböző forrásokból jövő, de egyazon civil szervezetre vonatkozó adatokat egymással megfelelően összekapcsolva, egy helyen teszi közzé. Mi tehát másodközlők vagyunk, nyilvános adatok másolatát tesszük elérhetővé. Ennek okán MINDEN nálunk tárolt adat BÁRKI számára szabadon, jelszó nélkül hozzáférhető. Regisztrálni, ezáltal portál felhasználói fiókot és jelszót szerezni csak azoknak az állami szervezeteknél dolgozó munkatársainknak kell, akik a portálon megjelenő adatokat és dokumentumokat feltöltik, azokat karbantartják, vagy híreket tesznek közzé. Tehát a tartalom készítéséhez vagy módosításához való a jelszó, tartalom megtekintéséhez vagy letöltéséhez a portálnak sosem volna szabad jelszót kérnie. Ha mégis így van, akkor azt valamilyen műszaki hiba okozza és az elérhetőségeinken kérjük jelezni!

A számviteli beszámolók megtekintésének esete rendhagyó. Ezekről ugyanis nem másolatot teszünk közzé, hanem átirányítjuk az érdeklődő igényét az eredeti adatközlőhöz, az Országos Bírósági Hivatal rendszeréhez. Az ilyenkor megjelenő jelszóbekérőt nem a Civil Információs Portál, hanem az OBH nyilvántartó rendszere jeleníti meg. Ennek elkerüléséhez olyan technikai fejlesztéseket kellene végeznünk a saját portálunkon, ami ezen a több éves rendszeren már nem gazdaságos és rendkívül körülményes. A folyamatban lévő következő nagy fejlesztésünk eredményeként várhatóan 2020 nyarától egy átdolgozott, modern Civil Információs Portál fogja kiszolgálni a látogatóinkat, amelyen terveink szerint egyebek között a számviteli beszámolók másolatának elérése is lehetséges lesz. Az átmeneti időszakban a számviteli beszámolókat azok elsődleges közzétételi helyéről, az Országos Bírósági Hivataltól lehet letölteni és megnézni. Ez biztonsági intézkedésekkel lett levédve, emiatt kicsit nehezebben hozzáférhető, de bárki számára jelszó nélkül használható. Az alábbiakban ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.


Civil szervezet számviteli beszámolójának elérése
1). Internet böngészőnkkel látogassunk el az OBH civil szervezetek névjegyzékének oldalára.
2). Az ott megjelenő mezőkbe még NE kezdjük el a keresett civil szervezet adatait beírni! Előbb görgessük le a képernyőt egészen az űrlap aljára és a NEM VAGYOK ROBOT felirat előtti négyzetbe kattintva pipáljuk azt ki.
magyarázó ábra 1
     .
     .
     .
magyarázó ábra 2

3). A "robot" kipipálásához szükség lehet valamilyen teszt megoldására. Ez általában abból áll, hogy egy kép olyan darabjait kell megjelölnünk, amelyeken a feltett kérdésben szereplő részlet látható. Figyeljünk oda, hogy mikor mit kell megjelölnünk! Gyakorta kért részlet a gyalogátkelőhely, busz, kerékpár, jelzőlámpa, híd, tűzcsap, vagy hegy. Idővel biztosan lesz sok más felismernivaló is.
Ha látszik a zöld pipa, sikerült a teszt, akkor lehet visszagörgetni az oldal tetejére és beírni az űrlap valamely mezőibe a keresett civil szervezet adatait. Enter megnyomására vagy az oldal jobb-alsó sarkában lévő [Keresés] gombra kattintva indíthatjuk el a keresést.
magyarázó ábra 3

4). A keresési feltételeink alapján talált szervezetek listájának oldalán ismét el kell végeznünk a "robot" tesztet. Ezúttal viszont az oldal tetején van a négyzet, amibe kattintanunk kell.
magyarázó ábra 4

Amikor kipipáljuk, akkor a teszt eltűnik az oldal tetejéről és maradnak a keresésünknek megfelelő szervezetek. Egy szervezet nevére kattintva tudjuk annak részletes adatlapját betölteni.
magyarázó ábra 5

5). A civil szervezet részletes adatlapján a számviteli beszámolókra vonatkozó információs mező az oldal alján található. Görgessünk le egészen a lap aljára!
magyarázó ábra 6

6). A részletes adatlap alján, a jobb-alsó sarokban lehet látni, hogy hány számviteli beszámolót nyújtott be eddig ez a szervezet. Az aláhúzott Beszámolók szóra kattintva betöltődik ezek táblázatos listája.
magyarázó ábra 7

7). A szervezet számviteli beszámolóinak táblázatos listájában az első oszlopba írt egyik Közzétételi dátumra kattintva tudjuk letölteni az adott évre vonatkozó beszámolót.
magyarázó ábra 8