Webtartalom-megjelenítő

Nyilvántartás, névhasználat


2012. januártól működhet-e a civil szervezet (egyesületként) tovább, hol és kinél kell, illetve szükséges-e bejelenteni működésünket? Ezzel kapcsolatban van-e valamilyen kötelezettségük?

A bíróságon nyilvántartásba vett egyesület és alapítvány gyakorlatilag változatlan formában működnek, a Civil törvény nem írja elő a szervezetek ismételt bejegyzését. Fontos ugyanakkor áttekinteni, hogy a civil szervezet létesítő okirata és más szabályzatai megfelelnek-e az új törvényi rendelkezéseknek.

Az új törvénnyel megszűnik-e az alapítványok esetében a közhasznú, ill. kiemelkedően közhasznú besorolás? Mi lesz az eddig kiemelkedően közhasznú szervezetek státusza?

A kiemelkedően közhasznú minősítés megszűnt, a közhasznú jogállás egyfokozatú lett. A Civil törvény hatálybalépését megelőzően közhasznú vagy kiemelkedően közhasznú jogállást elnyert szervezetek 2012. januártól közhasznúak, 2014. május 31. napjáig azonban a szervezeteket megilletik a kiemelkedően közhasznú jogállással kapcsolatos kedvezmények, ha a Civil törvény szerinti közhasznúság feltételeinek   megfelelnek.
A közhasznú tevékenység és a közhasznú jogállás mást jelent: az előbbit végezheti bármely civil szervezet, viszont az utóbbi – kedvezmények igénybe vételére is jogosító – jogállást csak a törvényszék (korábbi megyei bíróságok) határozata alapján nyeri el a szervezet.

Webtartalom-megjelenítő